Prindi leht

Mahepõllumajandusalased koolitused

25. jaanuar 2012

27. jaanuar 2012 
Lambakasvatus - Saaremaa, Kuressaare Ülikoolide Keskus, Pargi 5a

Kava:
10.00 Lammaste rohu- ja koresöötade kvaliteet ning säilitamine. Lammaste aastane söötmistsükkel ja nende toitumuse hindamine. Nõustaja Hillar Kalda
12:00 Kohvipaus
12.30 Lambaid ohustavad haigused mahepõllumajanduses. Haiguste ennetamine ja tagajärgede likvideerimine. Nõustajad Margo Mansberg, Hillar Kalda
14:30 Paus
14:40 Toodangu realiseerimise hetkeolukord, võimalused ja
perspektiivid. Nõustaja Hillar Kalda
15:30 Lõpp



30. jaanuar 2012 
Veisekasvatus - Jõgevamaa, Tõrve küla, Puutsa talu Loodushariduskeskus

Kava:
10.00 Rohumaade uuendamise sobivaimad variandid mahetootmises, karjatamine looduslikel rohumaadel. Uno Tamm, EMVI
12.00 Lõuna. Liivimaa Lihaveise guljašš-supp
12.30 Loomade vaatlus. Airi Külvet, Puutsa talu, Liivimaa Lihaveis
12.45 Lihaveiste heaolu talveperioodil - sööda kvaliteet, vesi, rajatised. Airi Külvet
14.00 Paus
14:10 Lihaveise liha kvaliteet - mõjud söödast, pidamisest ja tapaeelsest stressist. Airi Külvet
15.15 Lõpp



31. jaanuar 2012 
Marjakasvatus - Tartu, Tartu Põllumeeste Liit, Jalaka 48

Kava:
10:00 Marjaaia rajamise ja uuendamise põhimõtteid ning võimalikud probleemid. Taimekaitse aspektid (taimekahjurid ja -haigused), taimehaiguste põhjused ja võimalikud lahendused. Kersti Kahu, Eesti Maaülikool
12.15 Kohvipaus
12:35 Ülevaade mahepõllumajanduslikus marjakasvatuses sobivaimatest sortidest. Marjadele kehtivaid turustusnormid. Liina Arus, Eesti Maaülikool
14:40 Marjade töötlemise võimalused. Turustamine ja märgistamine. Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
15:15 Lõpp



2. veebruar 2012 
Veisekasvatus: Piimakari - Pärnu, Põllumajandusameti saal, Kerese 4

Kava:
10:00 Koresööda kvaliteedi mõju loomade jõudlusele (karjmaarohi, hein, silo). Ragnar Leming, Eesti Maaülikool
11:30 Kohvipaus
11:50 Proteiinsöötade kasutamise efektiivsus. Ragnar Leming, Eesti Maaülikool
12:50 Paus
13:00 Udara tervishoid ja ravivõimalused, Piret Kalmus, Eesti Maaülikool
15:00 Lõpp



3. veebruar 2012 
Lambakasvatus - Rapla, Rapla Maavalitsuse saal 204, Tallinna mnt 14

Kava:
10.00 Lammaste rohu- ja koresöötade kvaliteet ning säilitamine. Hillar Kalda
11.00 Lammaste aastane söötmistsükkel ja nende toitumuse hindamine. Hillar Kalda
12:00 Kohvipaus
12.30 Lambaid ohustavad haigused mahepõllumajanduses. Haiguste
ennetamine ja tagajärgede likvideerimine. Margo Mansberg, Hillar Kalda
14:30 Paus
14:40 Toodangu realiseerimise hetkeolukord, võimalused ja
perspektiivid. Hillar Kalda
15:30 Lõpp



3. veebruar 2012 
Põllukultuuride kasvatus - Viljandi, Männimäe külalistemaja, Riia mnt 52b

Kava:
10:00 Mullaviljakuse säilitamiseks ja parandamise võimalusi. Karin Hüva
12:00 Kohvipaus
12:20 Bioloogilise mitmekesisuse tähtsus mahetootmises. Anne Luik
13:50 Paus
14:00 Mahetootmises kasutatavad taimekaitsevahendid, taimetõmmised. Anne Luik
15:15 Lõpp



9. veebruar 2012
Taimekasvatussaadustest toodete valmistamine. Saku, Harju TL Nõuandekeskus, Üksnurme tee 8, III korrus

Kava: 
10:00 Marjadest, puu- ja köögiviljadest valmistatud toodete tehnoloogiate olulisemad aspektid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
11:30 Kohvipaus
11:50 Tehnoloogiate näiteid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
13:20 Paus
13:30 Tehnoloogiate näiteid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
14:15 Teavitamine ja tunnustamine toiduseaduse alusel. Mahepõllumajanduse nõuded värskete ja töödeldud toodete töötlemisel, pakendamisel ja turustamisel. Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus

15:00 Lõpp



10. veebruar 2012
Taimekasvatussaadustest toodete valmistamine. Hiiumaa, Käina
Kaunite Kunstide Kool, Mäe tn 2

Kava:
9:00  Marjadest, puu- ja köögiviljadest   valmistatud toodete tehnoloogiate olulisemad aspektid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
10:30 Kohvipaus
10:50 Tehnoloogiate näiteid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
12:20 Paus
12:30 Tehnoloogiate näiteid. Eeve Kärblane, TTÜ Kuressaare Kolledž
13:15 Teavitamine ja tunnustamine toiduseaduse alusel. Mahepõllumajanduse nõuded värskete ja töödeldud toodete töötlemisel, pakendamisel ja turustamisel. Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus

14:00 Lõpp



13. veebrauar 2012
Seakasvatus. Järvamaa, Roosna-Alliku vald, Valasti küla, Valasti külamaja

Kava:
10:00 Sigadele sobivad söödad, erinevate seagruppide (emised, nuumsead) söötmine ja näidisratsioonid. Ragnar Leming, EMÜ
11:30 Kohvipaus
11:50 Sigadele sobivad söödad, erinevate seagruppide (emised, nuumsead) söötmine ja näidisratsioonid. Ragnar Leming, EMÜ
13:20 Paus
13:30 Haiguste ennetamine, sigade tervis. Nõustaja Margo Mansberg
14:15 OÜ Mahetooted sigala külastus. Marko Alev, Mahetooted OÜ
15:15 Lõpp



14. veebruar 2012
Loomakasvatussaadustest toodete valmistamine. Tartu, Eesti Maaülikool Kreutzwaldi 58, auditoorium 123

Kava:
10:00 Sissejuhatus, mõisted
10:30 Ülevaade lihaahelast
11:00 Tapatehnoloogia
11:30 Kohvipaus
11:50 Tapatehnoloogia, lihalõikus
12:30 Liha töötlemine ( kuumtöötlemine, suitsutamine)
13:20 Kohvipaus
13:30 Liha töötlemine (soolamine, marineerimine, kuivatamine/vinnutamine)
14:15 Ülevaade vorstide tootmistehnoloogiatest
15:00 Lõpp

Lektorid: Lembit Lepasalu ja Riina Soidla, Toiduteaduse ja toiduainete
tehnoloogia osakond Eesti Maaülikool



15. veebruar 2012
Loomakasvatussaadustest toodete valmistamine. Viljandimaa, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, õppeköögi klassiruum

Kava:
10:00 Piima väärindamise võimalused eri loomaliikide puhul, näited toodetest ja nende tootmisvõimalustest Eesti ja teiste riikide näitel. Juustu, jäätise tehnoloogiad. Vilma Tatar, Olustvere TMK
11:30 Kohvipaus
11:50 Või, koore ja rjaazenka tehnoloogiad. Vilma Tatar
13:20 Paus
13:30 Piima töötlemisel tekkivad kõrvalsaadused ja nende kasutusvõimalused. Vilma Tatar
14:30 Tunnustamine, teavitamine, mahetöötlemise nõuded ja märgistamine. Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
15:00 Lõpp




15. veebruar 2012
Puuviljakasvatus. Kuressaare, Ülikoolide Keskus, Pargi 5a

Kava:
10:00 Mahe õunaaia rajamise põhimõtted. Kersti Kahu, Eesti Maaülikool
Traditsioonilised ja perspektiivsed õunasordid. Krista Tiirmaa, Eesti    Maaülikool
11:30 Kohvipaus
11:50 Õunaaia hooldamine, sh võralõikuse põhimõtted ja väetamine. Krista Tiirmaa, Kersti Kahu
13:20 Paus
13:30 Õunapuu haigused, kahjurid ja nende tõrje - ennetavast otsese tõrjeni. Kersti Kahu
Saagikoristamine, säilitamine ja turustusnormid. Krista Tiirmaa
15:00 Lõpp


 
16. veebruar 2012
Linnukasvatus. Valga, Maavalitsuse saal, Kesk 12

Kava:
10:00 Lindude söötmine, sobivad söödad ja nende hankimise võimalused. Vello Ilves, Harju TL Nõuandekeskus
11:30 Kohvipaus
11:50 Lindude söötmine, sobivad söödad ja nende hankimise võimalused. Vello Ilves
Haiguste ennetamise ja tõrje meetodid, ravi, utiliseerimine. Vello  Ilves
13:45 Linnuliha, eluslindude ja munade turustamise nõuded realiseerimise võimalused, turuolukord. Vello Ilves
14:30 Mahetootja munakanakasvatuse kogemus. Juta Lehemets, Kitsevälja talu
15:00 Lõpp




17. veebruar 2012 
Põllukultuuride kasvatus - Viljandimaa, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool

Kava:
09.45 Registreerimine ja hommikukohv
10.00 Sissejuhatus
10.10 A-Rehu tutvustus, seotus mahe rüpsi-rapsi kasvatuse teemaga Eestis (Oru Õlitööstus) - A-Rehu peadirektor Timo Latva-Pukkila (Soome)
10.30 Maherüpsi ja rapsi projekt Eestis, selle käivitamine 2011 a. ja tulevikuväljavaated, lepingute sõlmimine tootjatega, hinnakujundus, MATIFF hinnakujundus läbi aastate - A-Rehu tootmisdirektor Ilkka Ala-Fossi (Soome)
11.15 Rüpsi ja rapsi mahepõllumajanduslik tootmine - mahetaimekasvatuse nõunik Reijo Käki ProAgria (Soome)
12:00 Lõuna
12.45 Rüpsi ja rapsi mahepõllumajanduslik tootmine -
mahetaimekasvatuse nõunik Reijo Käki ProAgria (Soome)
14.45 Kohvipaus
15:00 Väetised, taimekaitsevahendid jt. tooted mahe rüpsi- ja rapsi kasvatajatele - Baltic Agro AS esindaja Margus Ameerikas
15.30 Eesti mahe ülevaade Rapsi-rüpsi toomisest, tuleviku väljavaated, arutelu - Jaan Nõmmik
16:15 Lõpp
Soomekeelsed ettekanded tõlgitakse eesti keelde.





Koolitustel osalemine on tasuta. Osalemiseks on vajalik registreerimine e-mailil mahepm@gmail.com (eelistatult) või telefonil 5662 0955. Registreerimisel kindlasti esitada oma nimi, soovitud koolituse koht ja kuupäev. Kohtade arv on piiratud.
Koolitused lähevad arvesse mahepõllumajandusliku tootmise toetuse
raames nõutava kohustusliku koolitusena.
Koolituse tellija on Põllumajandusministeerium, toetab Euroopa Liit.

Meeldetuletuseks koolituskohustuse kohta:

- Mahetoetuse kohustuse võtmise aasta 1. novembriks peab olema
osalenud vähemalt 12 akadeemilist tundi (2 päeva)
mahepõllumajandusliku tootmise algkoolitusel. Algkoolitusel ei pea
osalema, kui kohustuse võtmise aastale eelnenud viie aasta jooksul on
osaletud vähemalt 12 akadeemilist tundi (2 päeva) mahekoolitusel.

- Viienda kohustuseaasta 1. juuniks peab osalema veel vähemalt 12
akadeemilist tundi (2 päeva) mahepõllumajandusliku tootmise,
töötlemise või turustamise täienduskoolitusel.


27.11.2018 - Põllumajandusamet tuvastas Eestis uue ohtliku kartulikahjustaja

21.11.2018 - Põllumajandusamet testib oma valmisolekut ohtliku taimekahjustaja leiu korral Eesti loodusest

16.10.2018 - Mesilaste heaolu sõltub koostööst

01.10.2018 - Põllumajandusamet kontrollib senisest suuremas mahus Hiinast ja Valgevenest pärit puidust pakkematerjali. Täiendatud!

13.09.2018 - Eestis piiratakse neonikotinoidsete taimekaitsevahendite kasutamist

04.09.2018 - Põllumajandusamet kontrollib senisest suuremas mahus Hiinast ja Valgevenest pärit puidust pakkematerjali

31.08.2018 - Tolmeldajate kaitsmise eesmärgil on oluline teada kõiki nõudeid

22.08.2018 - Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu pressiteade

17.08.2018 - Erand mahepõllumajanduses mittemahepõllumajandusliku sööda kasutamisel.

08.08.2018 - Hoia tuulekaer põllust eemal!